4 tips om betaalbaar en circulair te bouwen – deel 1

Op de dag vandaag kan je niet meer om ‘circulair bouwen’ heen. In geen enkele publicatie over een bouwproject ontbreekt het woord ‘duurzaam’. Alles in de bouw wordt plotseling circulair. We weten dat straks ‘circulair bouwen’ de nieuwe standaard wordt. En de consument? Die ziet door het bos de bomen niet meer.

Het positieve aan dit verhaal is dat het beweegt. Maar helaas niet altijd in de juiste richting. We praten erover en sommigen onder ons hebben al de eerste stappen of enkele trajecten doorlopen in deze transitie naar circulair bouwen. Nu zijn de meer ervaren spelers op zoek om binnen dit ‘circulair bouwen’ te komen tot een economisch haalbaar model voor de eindklant.

In de afgelopen jaren hebben we bij Mosard samen met innovatieve bouwpartners en organisaties in stilte de nodige ervaring opgedaan om dit voor de hele bouwketen te vertalen naar interessante instrumenten. Het zal je als muziek in de oren klinken dat wij vanaf heden dit graag met jullie delen om hier ook zelf concreet mee aan de slag te gaan.

De sleutel tot deze transitie naar betaalbaar en circulair bouwen bestaat uit vier pijlers. Nu bespreken we het eerste deel met enkele duidelijke stellingen:

1. Standaardisatie

Gestandaardiseerde bouwelementen worden op grote schaal geproduceerd, hetgeen de productiekost alsook de verkoopprijs doet drukken.

Innovatieve productdesigners en architecten ontwikkelen binnen bouwstandaarden modulaire bouwelementen die toepasbaar zijn in meerdere unieke bouwprojecten.

Door te werken binnen een open standaardisatie-model zijn compatibele bouwdelen snel en eenvoudig in te pluggen op eender welk bouwproject.

Modulair maatwerk en meer keuzevrijheid in materialen zorgen ervoor dat de elementen ook aanpasbaar zijn en toepasbaar blijven voor elke situatie.

“Circulariteit is gegarandeerd als de restwaarde van een product hoger is dan de kost van hergebruik. Standaardisatie is een sterke strategie om de restwaarde te verhogen en dus ook de circulariteit van projecten.”
Chris Van de Voorde | Founder JuuNoo

Lees hier verder over de tweede pijler ‘bouwindustrialisatie’.

Terug naar news & blogs