Circulaire criteria

Samen met onze partners informeren wij zowel over de aanpasbaarheid, modulariteit, duurzaamheid als de circulariteit van bouwsystemen, modulaire bouwdelen, -elementen en samengestelde componenten. Hieronder vind je een overzicht terug van de verschillende criteria die wij hanteren en zo elk afzonderlijk bijdragen aan het circulaire karakter van jouw bouwproject.

Traceable

Een circulaire identiteit bundelt alle relevante informatie over een bouwsysteem of -element en houdt die online beschikbaar tijdens de volledige levensduur.

Compatible

Bouwelementen met compatibele afmetingen kunnen gemakkelijk gecombineerd, maar ook door andere componenten vervangen worden.

Returnable

Met een terugkoopgarantie engageert de producent of verkoper zich om een product na gebruik terug te nemen, eventueel aan een vooraf bedongen prijs.

Movable

Een onafhankelijke bouwelement kan weggenomen of vervangen worden zonder daarbij de aangrenzende bouwdeel te moeten verwijderen of beschadigen.

Demountable

Dankzij omkeerbare verbindingen kan een bouwelement zonder schade gedemonteerd worden. Dat laat hergebruik toe, maar ook onderhoud, herstel en vervangingen.

Pace-layering

Door verschillende bouwcomponenten of -lagen fysiek van elkaar te scheiden binnen een bouwdeel of -element, kan één component of laag te allen tijde worden aangepast, verwijderd of vervangen zonder aan de anderen te raken.

Recycled content

Afval- of reststromen recycleren voor de productie van nieuwe hoogwaardige bouwcomponenten vermindert zowel de afvalproductie als de ontginning van nieuwe grondstoffen.

Bio-based

Veel natuurlijke bouwcomponenten kunnen in de juiste omstandigheden én als geen kunstmatige additieven werden toegevoegd biologisch worden afgebroken.

Energy saving

Het element draagt voor het verwarmen/koelen van het gebouw bij tot een vermindering van het energieverbruik, zonder enige uitstoot van CO2.

Extendable life

De producent blijft tijdens het gebruik verantwoordelijk voor het onderhoud van het product. Zo blijven kwaliteit en prestaties van het bouwelement gegarandeerd.

Bron: ‘Circulaire strategieën‘  | VIBE