Circulaire strategie ‘Impact Factory’ Mechelen

Type: ontwerp renovatie en herbestemming De Potterij
Functie: kantoren circulaire ondernemers & Circulair stadslabo
Locatie: Kardinaal Mercierplein 1, 2800 Mechelen
Opdrachtgever: Stad Mechelen & Sylvestra nv
Oppervlakte: 740m2
Budget: 4.600.000,- euro, excl. Btw
Architect: Kras architecten

Circulariteit. Het ambitieuze Impact Factory Mechelen wil daarin toonaangevend worden in Vlaanderen. Kras en Mosard werkten samen een eigenzinnig wedstrijdontwerp uit voor de verbouwing van twee ingebouwde panden tot Incubator en Stadslabo ter ondersteuning van de circulaire economie in opmars.
Circulaire architectuur betekent enkel bouwen als het echt noodzakelijk is, geen toekomstige evoluties en transformaties blokkeren, mogelijkheden creëren voor verschillende invullingen over langere tijd, chirurgisch te werk gaan met waardevol bestaande context en nieuwe milieuvriendelijk materialen zo efficiënt mogelijk aanwenden door middel van modulaire demontabele droge bouwsystemen.

Geïntegreerd circulair ontwerpen en bouwen

Het ontwerpvoorstel biedt een totaalsysteem dat zowel op vlak van businessmodel, op vlak van architectuur als flexibiliteit een geïntegreerd antwoord biedt op de vraagstelling. Het ontwerp dient één en al ‘circulariteit’ uit te stralen en vormt het startpunt voor een circulair, flexibel veranderingsgericht gebouw dat ten allen tijden eenvoudig aangepast of gerenoveerd kan worden. Masterplanning, architectuur en interieur vormen één geïntegreerd model. Dit vergroot de uitwisselbaarheid en vereenvoudigt het patrimoniumbeheer.

Mosard standaarden als open source model

Het volledig project werd opgevat op basis van de Mosard standaarden, dewelke zowel toepasbaar zijn voor nieuwbouw als renovatie. Bij renovatie worden de gestandaardiseerde elementen anders gecombineerd en worden plaatselijk koppel- of passtukken voorzien om aan te sluiten aan de bestaande maten.

Het op voorhand definiëren en vastleggen van een standaardisatie-model biedt garanties in uitwisselbaarheid en hergebruik van alle elementen. Het openstellen en delen van deze standaardisatie voor iedereen vergroot de betrokkenheid, samenwerking, productinnovaties alsook het eco-systeem op zich. Werken binnen de Mosard standaarden stimuleert en reguleert co-creatie. Aangezien het standaardisatie-model open source is kunnen telkens nieuwe creatieve elementen toegevoegd worden voor meer personalisering. Een dergelijk model zorgt meer schaalbaarheid en ook om voortaan betaalbaar te gaan bouwen en te gaan renoveren.

Design for assemble and dissasemble

Alle nieuwe bouwelementen in het gebouw zijn maximaal ‘pace-layering’ ontwikkeld op een modulair raster op basis van de Mosard bouwstandaarden en vormen samen een bibliotheek van gestandaardiseerde elementen. Dit demonteerbaar totaalsysteem laat toe om op termijn aanpassingen aan het gebouw mogelijk te maken of de circulaire bouwelementen te gaan hergebruiken zonder veel verlies van grondstoffen of bijkomende uitstoot van CO2. Doordat de elementen ontwikkeld worden, binnen dezelfde standaarden, over meerdere projecten heen ontstaat een schaalbaar model en behouden de elementen meer waarde op korte en lange termijn.

Co-creators

Lieven Louwyck
KRAS architecten
Ruben Braeken
B+ architecten
Johny Verstegen
Mosard System