Innovatief appartementencomplex Klavertje Vier

Over minder dan 30 jaar moet Europa klimaatneutraal zijn. Om die ambitieuze doelstelling waar te maken, moet ook de bouwsector haar steentje bijdragen. Een beter ruimterendement en duurzame woningen zijn nodig om hier een antwoord op te bieden.

In tegenstelling tot andere sectoren zijn woningen meestal nog prototypes die in uitvoering worden gebracht In tegenstelling tot de evolutie naar standaardisering en prefab die we in vele sectoren zien, worden woningen nog altijd grotendeels ter plaatse gebouwd. Dit is een arbeidsintensief en afvalrijk proces, dat bovendien afhankelijk is van de weersomstandigheden. Peter Hinssen verwoordt de uitdaging voor de bouwsector als volgt: “De bouwsector is één van de traagst innoverende schakels, maar de opportuniteiten zijn er nog nooit zo groot geweest”.

Een ding weten we zeker: De manier waarop we nu bouwen is toe aan vernieuwing en vraagt om creativiteit, duurzaam innoveren en een gestandaardiseerd, aangepast bouwproces.

Om dit te realiseren is samenwerking en co-creatie een must. Het expertisecentrum PXL Bouw & Industrie heeft samen met PXL Zorginnovatie en PXL Social Work de schouders gezet onder dit belangrijke vraagstuk.

Meer info: www.woon-wijs.be

Co-creators

Mathias Vankriekelsvenne
vkv architecten
Veerle Custers
Domic