5 oktober 2021 @ Expert Day

Hergebruik en herbestemming als beste circulaire praktijken

Pixii trekt voor zijn Expert Day ‘Hergebruik en herbestemming als beste circulaire praktijken’, op dinsdag 5 oktober, naar een wel heel toepasselijke locatie: de Oude Gevangenis van Hasselt, de stadscampus van de UHasselt. Acht experts delen er hun meest recente en diverse inzichten rond het thema. Inschrijven kan via de link onderaan dit artikel.

Hergebruik en herbestemming zijn, na simpelweg het onderhouden van wat we hebben, de belangrijkste circulaire strategieën. Hoe kunnen we bouwmaterialen en elementen zo ontwerpen dat ze de tand des tijds doorstaan en welke kansen schuilen er nog in herbestemming van gebouwen? Je ontdekt het op de nieuwste Expert Day van Pixii.

Programma

Professor Griet Verbeeck (UHasselt) opent in eigen huis met een kritische kijk op het thema. Daarna belichten onder meer het WTCB, MOSARD, het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL), werecircle en Madaster inspirerende praktijkervaringen en concrete instrumenten om zowel op project- als op organisatieniveau circulair te werken.

Zo zal Jeroen Vrijders het woord nemen namens het WTCB. Een van de obstakels voor het hergebruik van bouwmaterialen en bouwelementen ligt in de moeilijkheid om hun technische prestaties te waarborgen. Om ervoor te zorgen dat aannemers en architecten evenveel vertrouwen zouden hebben in die producten als in nieuwe materialen, is het dus nodig om nieuwe methoden te ontwikkelen om de prestaties van reeds gebruikte bouwmaterialen en -elementen te onderbouwen. Het WTCB ontwikkelde een methodiek bestaande uit vier stappen, die kan helpen om na te gaan of de prestaties van het hergebruikte product beantwoorden aan de eisen voor de beoogde toepassing. Jeroen Vrijders, burgerlijk bouwkundig ingenieur en hoofd van het laboratorium Sustainable & Circular Solutions van het WTCB, doet het verhaal daarrond volledig uit de doeken.

Johan Klaps van Madaster zal het dan weer hebben over het digitale materialenpaspoort mét circulariteitsindex en over de financiële waardering van materialen. Madaster beschouwt afval als materiaal zonder identiteit. Daarom geeft het materialen, producten, gebouwen en zelfs hele gebieden een identiteit met een paspoort om hun hergebruik te faciliteren.

Matty Paquay, co-auteur van het boek De Groeiparadox en gastprofessor aan de UHasselt, geeft de closing keynote.

Wil je weten waar we naartoe gaan en kunnen gaan in de bouw op het gebied van duurzaamheid en circulariteit? Zit je met ideeën of ambities rond circulair bouwen maar weet je niet hoe te beginnen?

De Expert Day is in aanvraag bij het VEKA tot erkenning voor permanente vorming voor EPB-verslaggevers. Pixii gaat voor een “extra toegankelijke” editie met een kostprijs van 50 euro (inclusief catering).

Co-creators

Ruben Braeken
B+ architecten