“In de bouw spelen we elke dag ‘Champions League’!”

Word ‘Circulair bouwen’ straks de nieuwe standaard? Het antwoord daarop is alvast ‘Ja’, maar bijkomende vragen zijn echter: “Hoe gaan we samen circulair bouwen? En wat verandert er voor ons binnen de bouwketen?”. Vragen waarop architect Ruben Braeken alvast antwoorden bood. Hij lanceerde begin 2020 een circulaire bouwstandaard via het platform genaamd MOSARD en haalde daarmee vele persberichten in kranten en lokale televisie zenders.

Bouwpraat 27 oktober Bouwunie

Tijdens een boeiende sessie in het Cegeka arena van KRC Genk, genaamd ‘De digitale fabriek voor de circulaire bouw’, inspireerde hij om voortaan ‘anders’ en maatschappelijk verantwoord te bouwen en stak van wal met de quote: “In de bouw spelen we elke dag ‘Champions League’!”

Velen zien ‘circulair bouwen’ als een hype, een trein waarop iedereen graag opspringt. Maar vergis u niet, onze overheden voelen ondertussen de druk vanuit Europa steeds groter worden. En dus, zijn we allen op zoek naar een economisch haalbaar model. Denk hierbij aan aanpasbare gebouwen met uitwisselbare bouwelementen om hun patrimonium duurzamer te maken en de waarde ervan te behouden, zodat er minder gesloopt moet worden en de doelstelling, van CO2-reductie tegen 2050, ook gehaald kan worden.

Met dank aan Bouwunie voor de leuke Praatcafé!

Terug naar news & blogs