Kurt Van Den Bergh (Reynaers Aluminium): “Modulair bouwen met gestandaardiseerde afmetingen vergroot aanpasbaarheid gebouw”

Als co-creator van MOSARD ontwerpt Reynaers Aluminium zijn aluminium profielen en systemen binnen de richtlijnen van de bouwstandaarden van dat open & designbuildplatform. Kurt Van Den Bergh, technisch manager Belux bij Reynaers Aluminium, legt uit waarom. “Vandaag moet men toekomstbestendig bouwen. Dat betekent dat gebouwen aanpasbaar moeten zijn aan veranderende noden van de gebruiker. Modulair bouwen met gestandaardiseerde afmetingen vergroot die aanpasbaarheid: doordat de producten afgestemd zijn op het uniforme maatsysteem van MOSARD, worden ze uitwisselbaar over meerdere projecten heen.”

Reynaers Aluminium is een toonaangevend Belgisch familiebedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen en in de markt zetten van innovatieve en duurzame aluminium oplossingen. Die worden gebruikt voor de constructie van ramen, deuren, gevelsystemen, schuifdeuren, zonwering en veranda’s en dat in zowel de residentiële als de projectmarkt. Vandaag is het bedrijf met hoofdzetel in Duffel actief in heel Europa, met meer dan 2.400 medewerkers in veertig landen.

Duurzaamheid en circulariteit vormen al verschillende jaren de belangrijke pijlers binnen de activiteiten van het bedrijf. “Om de afvalberg te verkleinen en de grondstoffenschaarste tegen te gaan, moeten we ervoor zorgen een gebouw zo lang mogelijk meegaat. Wij dragen daar in eerste instantie aan bij door producten en systemen te maken die performanter zijn dan vereist in de actuele regelgeving. Met onze producten kan je op het vlak van waterdichtheid en thermische isolatie van de bouwschil zo betere resultaten halen dan gevraagd.”

“Daarnaast kan je de levensduur van een gebouw verlengen door ervoor te zorgen dat het gemakkelijk aanpasbaar is of dus zonder dat daarvoor ingrijpende renovaties nodig zijn. Zo kan het gebouw meegroeien met de veranderende noden van de gebruiker en hoeft geen vervangbouw te worden neergepoot. In het mogelijk maken daarvan, is er een belangrijke rol weggelegd voor modulair bouwen volgens gestandaardiseerde afmetingen, de bedoeling van MOSARD. Zowel architecten als fabrikanten van bouwproducten en -systemen, wij dus, kunnen door modulair te ontwerpen binnen een vast kader van bouwstandaarden de levensduur van wat we ontwerpen verlengen.”


Inwisselbare onderdelen

Van Den Bergh legt uit waarom. “Een modulair bouwsysteem is een systeem waarbij veel onderdelen inwisselbaar zijn omdat wordt gewerkt met een gestandaardiseerde maatvoering. Voorwaarde daarbij is dan wel dat die onderdelen demonteerbaar worden geplaatst én dat de gehanteerde standaarden gedragen worden door de hele bouwsector.”

Vandaag zien we volgens Van Den Bergh met bouwteams een eerste stap in de goede richting. “Door van bij de prille start van een bouwproject met elkaar rond de tafel te gaan zitten en in dialoog te gaan, worden verschillende bouwsystemen die samenkomen in een bouwknoop al beter op elkaar afgestemd, zodat men minder dan vroeger voor verrassingen in de uitvoeringsfase komt te staan. Het mag echter duidelijk zijn dat werken met een gestandaardiseerde maatvoering de zaken nog een pak zal vergemakkelijken. Standaardisatie zal er immers toe leiden dat iedereen kennis heeft van het product of systeem en hoe het moet gemonteerd en gedemonteerd worden, wat de kans op hergebruik van het product of systeem in zijn geheel of in tweede instantie van de materialen ervan aanzienlijk zal vergroten.”

“Vandaag passen wij de bouwstandaarden van MOSARD al toe en ontwerpen wij onze producten al zo demonteerbaar mogelijk. Die demonteerbaarheid nog verhogen, is waar we de komende jaren vooral werk van willen maken”, besluit Van Den Bergh.

Terug naar news & blogs