Modulair bouwen beknot architecturale vrijheid hoegenaamd niet

Met Mosard zien we modulariteit niet als een rigide gegeven maar als een ’systeemdenken’ waarbij bouwelementen -en systemen op elkaar worden afgestemd, op voorhand worden ontwikkeld voor montage en demontage, en dit volgens een open uniform maatsysteem dat toelaat om bouwelementen uit te wisselen.

Ruben Braeken gaf meer uitleg over de correlatie tussen modulair en circulair bouwen tijdens een Circubuild Podcast die aan dat thema gewijd was. Ook Waldo Galle en Koen Lismont waren daarin te gast.

Ruben Braeken, oprichter van B+ architecten en MOSARD, gaat niet mee in de stelling dat modulair bouwen en ontwerpen de creativiteit van een architect beknot, een these die wel eens opgeworpen wordt. “Creativiteit zit hem voor mij in de manier waarop je ruimtes met elkaar verbindt, niet in een bepaalde maatvoering”, vertelde hij in de Circubuild Podcast over de correlatie tussen modulair en circulair bouwen. Waldo Galle, professor aan VUB Architectural Engineering en VITO-onderzoeker en ook te gast in de podcast, is het men hem eens. Hij had een boek meegebracht om zijn standpunt te staven.

“Voor mij schuilt de creativiteit die nodig is om gebouwen te ontwerpen niet in het tekenen ‘op centimeters’”, liet Ruben Braeken er geen twijfel over bestaan. “Of ik nu een gebouw teken met zelf te bepalen afmetingen of een gebouw dat rekening houdt met bepaalde maatvoeringen: voor mij verschilt het ene niet van het andere. Creativiteit zit hem in de manier waarop je ruimtes met elkaar verbindt en de wijze waarop je de gebruiker van een gebouw met je ontwerp een bepaald gevoel kan geven. Ik heb dus wél het gevoel dat ik met modulaire bouwelementen en standaardafmetingen creatief kan zijn.”

Waldo Galle sloot zich daarbij aan en had zelfs didactisch materiaal meegebracht om het een en ander duidelijk te maken. “Ten eerste wil ik zeggen dat ik de opmerking dat modulair bouwen en ontwerpen de creativiteit van een architect zou verkleinen eigenlijk nog nooit zelf uit de mond van een ontwerper gehoord heb. Maar goed, de mensen die daarvan overtuigd zijn, raad ik aan om dit boek, The LEGO Architect van Tom Alphin, eens te lezen. Alphin toont daarin hoe je met LEGO echt de meest iconische architectuur kunt nabouwen. Ook projecten die niet modulair ontworpen zijn. Hij legt uit hoe je met de blokjes de rondingen van een gebouw kunt nabouwen, hoe je er een trapstructuur mee kunt creëren enzovoort. Als niet modulaire gebouwen nagenoeg kunnen worden nagebouwd met LEGO, dan is het punt volgens mij weerlegd.”

Volgens Galle sluit een gesloten bouwsysteem toepassen overigens niet per definitie het gebruik van andere gesloten bouwsystemen in hetzelfde project uit. “Met enkele specifieke componenten zou je verschillende gesloten bouwsystemen met elkaar kunnen verbinden”, zei hij.

Een mening waar Braeken zich op zijn beurt achter schaarde. “Het komt er volgens mij op aan te streven naar een bouwsector waarin voor 80% wordt gewerkt met gestandaardiseerde materialen en 20% maatwerk wordt toegepast, zoals zo’n specifieke koppelstukken.”

“Laat ons onszelf vooral ook niets wijsmaken, hé”, besloot Galle. “Vandaag komen alle bouwproducten ook al uit een catalogus en die hebben ook allemaal een bepaalde vorm en maat. Op ter plekke gestort beton na werken we vandaag dus eigenlijk al in zekere mate modulair.”

> Beluister hier de volledige podcast.

Terug naar news & blogs