Mosard geselecteerd voor tentoonstelling Prefigurations

Een oud kantoorgebouw in Brussel werd ingericht als tentoonstelling en werkruimte die de bijdrage van architectuur en ontwerp aan maatschappelijke veranderingen onthulde. In deze setting vond tijdens het openingsfestival de eerste editie van het Future Places Forum plaats met een reeks conversaties tussen ontwerpers, critici en experts over de sociale innovatie die nodig is om onze toekomstige leefomgevingen samen vorm te geven.

De tentoonstelling Prefigurations nodigde je uit om architectuur op een andere manier te lezen. Onder het motto ‘De Grote Verbouwing’ hebben economen, sociologen, transitie-experts, ontwerpers, marketeers en beleidsmakers een agenda samengesteld van tien soorten projecten waarmee we de doelen die we ons voor de toekomst hebben gesteld kunnen realiseren of ‘Toekomstplekken’. In deze tentoonstelling wordt nagegaan in hoeverre de architectuur en landschapsprojecten vandaag al bijdragen aan deze agenda. De 39 gebouwde of nog te bouwen projecten in deze tentoonstelling zijn de puzzelstukken die u meenemen in een beeldende reis door de mogelijke toekomstplekken. Samen vormen de projecten tien voorafbeeldingen, die een glimp laten zien van hoe onze buurten, straten en pleinen, maatschappelijke infrastructuur en landschappen er over vijf tot tien jaar kunnen uitzien.

De tentoonstelling van de geselecteerde maquettes, tekeningen en objecten was tevens een werkruimte waar menontwerpstrategieën en architecturale typologieen, maatschappelijke samenwerkingen en innovatief opdrachtgeverschap bespraken en bedachten. Het Future Places Forum, dat op 10 juni plaatsvondt in het kader van het openingsprogramma van de tentoonstelling, was de eerste gelegenheid waarin men collectief een aanpak ontwikkelden voor de praktijk van architectuur en transitie. Het nieuwe perspectief dat de tentoonstelling liet zien, toonde namelijk niet alleen de kwaliteit van de ruimtes, materialen en composities van elk afzonderlijk project, maar bracht ook onder de aandacht hoe architectuur en landschappen de noodzakelijke maatschappelijke transities mee mogelijk maken.

Prefigurations: een tentoonstelling over Architectuur en Transities is een productie van cultureel innovatiehuis Architecture Workroom Brussels in het kader van de culturele beweging De Grote Verbouwing 2020-2030. De tentoonstelling Prefigurations en het Future Places Forum vonden plaats in het kader van het New European Bauhaus Festival en maken deel uit van het zomerprogramma van Brussel 2030. In partnerschap met de Internationale Architectuur Biënnale van Rotterdam.

Met werk van onder andere 1010au, 51N4E, NU architectuuratelier, OFFICEU, Miss Miyagi, Robbrecht and Daem, plusoffice architects, raumlaborberlin, GAFPA, TRANS, RE-ST, OLM paysagistes et urbanistes, Jo Taillieu architecten, Kras architecten, MOSARD, studio Paola Vigano, Urbain Architectencollectief, A2O architecten, Agwa, MADAM architectuur en vele anderen. De scenografie is een samenwerking tussen architecte Laura Muyldermans en kunstenaar Bas van den Hout. In de tentoonstelling werd ook een reeks videoportretten getoond, gemaakt door journaliste Mieke Debruyne in het kader van De Grote Verbouwing 2020-2030.

Lees hier meer over het project van Kras architecten en Mosard.

Terug naar news & blogs