Projectontwikkelaar kiest voor standaardisatie

Projectontwikkelaars Veerle en Raf Custers verkennen met Domic de innovatiemogelijkheden van de woningmarkt. Dankzij de kmo-groeisubsidie en projectpartner Mosard realiseren ze binnenkort het eerste prototype van hun modulaire en hernieuwbare woning. Veerle vertelt wat die vernieuwing betekent voor de markt.

“Wij willen sneller en betaalbaar bouwen, met minder bouwfouten. Dan moet je nu eenmaal standaardiseren en opschalen”, legt Raf uit. En precies om die reden klopte Domic bij Mosard aan: “Zij ontwierpen een standaardgrid: een maatvoering waar de ontwikkelaars, ontwerpers én producenten op kunnen tekenen, zodat alle elementen van de woning op elkaar afgestemd zijn. Zo is er op termijn veel meer uitwisseling mogelijk.”

De bouwsector in verandering

“Mijn broer en ik zijn vijftien jaar geleden samen aan de slag gegaan omdat we enkele gronden konden verwerven. Vanuit het idee om daar dan woningen te bouwen, is Domic daarna ontstaan”, vertelt Veerle. Maar de bouwsector is erg aan het veranderen en de markt lijkt nood te hebben aan woningen die daaraan zijn aangepast, zo vertelt Veerle: “In deze transitie heb je twee mogelijkheden: je huidige bouwproces aanpassen aan de nieuwe (ecologische) regelgeving, of overschakelen naar een volledig nieuw proces en de regels daarin integreren. Wij kozen voor dat laatste. In plaats van eerst een grond te zoeken om het ideale project op te bouwen, optimaliseren we meteen onze woning. Daarna gaan we op zoek naar gronden.”

Het huis van de toekomst

“Wat is nu ons idee?”, gaat Veerle verder, “We willen een goede, demonteerbare en modulaire basiswoning ontwerpen, met gebruik van zo veel mogelijk circulaire materialen en principes. Wanneer er nieuwe materialen op de markt komen, is het belangrijk dat we onze woning daarmee kunnen optimaliseren. Een betaalbare woning die mooi en stijlvol is, maar ook tegemoetkomt aan alle nieuwe regels rond circulair bouwen. Dat noemen we veranderingsgericht ontwerpen.”
Met een doordacht basisplan zal de woning meermaals gebouwd kunnen worden, met minder bouwfouten en een kortere bouwtermijn tot gevolg: “Een traditioneel bouwtraject duurt anderhalf jaar. Wij willen graag een woning rechtstreeks op de werf bouwen op drie maanden tijd.”

Veerle kijkt ernaar uit om heel de markt mee te trekken in die filosofie: “Wij zijn op zoek naar zo veel mogelijk standaardisering bij zo veel mogelijk partijen, zodat je met die bouwstenen weer iets uniek kunt maken. We hopen vooral dat bedrijven die er al mee bezig zijn ons meetrekken, net zoals wij dat doen voor bedrijven voor wie veranderingsgericht bouwen nog veraf lijkt. We moeten met z’n allen inzetten om het beter te doen dan we tot nu toe gedaan hebben.”

Terug naar news & blogs