System thinking and modular circular design @ UHasselt

Voor de workshopweek van de 2de masterstudenten architectuur van UHasselt, werd Ruben Braeken uitgenodigd om de rol van curator op zich te nemen en stemde daar met veel enthiousiasme mee in. De workshop werd georganiseerd door de docenten, en tevens ook architecten, Peter Vande Maele en Jan Vanweert. 

De studenten gingen aan de slag met een, op het eerste oog, niet zo evidente opdracht. Per groep werd er een historisch iconisch gebouw van architecten, zoals Mies van der Rohe, onder de loep genomen, en bestudeerd of deze modulair, circulair en aanpasbaar gebouwd hadden gebouwd kunnen worden. Natuurlijk was de grote onderzoeksvraag dan ook welke invloed dit gehad zou hebben op de architectuur. Verrassend genoeg voor vele studenten, bleek dit veel minder impact te hebben dan gedacht, indien de maat van het grid dat werd gebruikt klein genoeg was, en deed dit eigenlijk bijna nooit afbreuk aan de architectuur.

Uit deze studie werden bouwdelen vertaald in elementen en werden er modulaire bouwsystemen ontwikkeld waarmee de studenten in de tweede workshopfase een volledige nieuw gebouw mochten ontwerpen. Zeker en vast een andere manier om te starten met ontwerpen dan de studenten gewoon waren, maar volgens ons de manier van de toekomst om modulair, betaalbaar en circulair te kunnen gaan bouwen.

Terug naar news & blogs